Moet ik in Belgie gaan wonen als ik daar werk?

Beste Crop belastingadviseurs,

Op dit moment heb ik een woning in Nederland (waarde 150.000 euro). Ik heb nu een nieuwe baan in België aangenomen bij een Belgisch bedrijf en krijg ook een Belgisch contract. Ik wil nu een tweede woning kopen in België (ter waarde van ongeveer 150.000 euro) en wil mijn eerste woning wellicht aanhouden. Mijn vragen zijn:

1) Moet ik eigenlijk persé in België gaan wonen omwille van een Belgisch contract, zo ja, wanneer moet ik daar officieel wonen, per ingangsdatum van mijn contract?

2) Hoe zit het dan met de belasting? Moet ik dan alles voornamelijk in België betalen als ik ook officieel in België woon en krijg ik dan “korting” in Nederland?

3) Wat betreft hypotheek, zou ik dan het beste in België een hypotheek afsluiten (is dit verplicht?). Kan ik mijn huidige hypotheek gewoon aanhouden?

Met vriendelijke groet,

J. Dictus

Geachte heer Dictus,

Om in België te kunnen werken hoeft u daar niet persé te gaan wonen, tenzij dit voor uw werk vereist is. Dit hangt af van wat u met uw werkgever heeft afgesproken. Als u in België werkt zal uw werkgever belasting op uw loon inhouden. Als u in Nederland blijft wonen zal Nederland, op grond van het belastingverdrag met België, een tegemoetkoming voor dubbele belasting geven. Dit soort situaties zijn behoorlijk ingewikkeld en we raden u dan ook aan om goed advies in te winnen.

Wat betreft de hypotheek, hoewel wij geen hypotheekadviseur zijn: er zijn op de Nederlandse markt aanbieders van Nederlandse hypotheken voor huizen in het buitenland. U kunt een hypotheek afsluiten in België of in Nederland, dat is uw eigen keuze. Maar ook hierover raden we u aan om contact op te nemen met een hypotheekadviseur die ervaring heeft met soortgelijke internationale situaties.