Belgische friet – maar dan anders

Els (42): ‘Mijn man is altijd al dol geweest op alles wat Belgisch is. Dat zal wel te maken hebben met het feit dat hij een Vlaamse moeder heeft. Elke keer als we in België waren, haastte hij zich naar de supermarkt om plakken Belgische chocolade, wafeltjes, blikken kervelsoep en vele potten Belgische mayonaise te kopen. Mayonaise met citroen, met mosterd, ‘curry’ en de gevaarlijke want oh zo hete ‘samoerai’. Vaak waren we nog maar nauwelijks de grens over of hij stopte al bij een frietkot voor heerlijke Belgische patatten. Ik protesteerde elke keer weer, maar snoepte uiteindelijk toch altijd vrolijk mee.

Toen we ons boerderijtje in de Ardennen kochten, nét buiten het dorp en dus vlakbij een frietkot, hield ik mijn hart vast. ’t Zou vast niet lang duren voordat ik was veranderd in een kogelrond madammeke. Dat dat niet is gebeurd, dank ik deels aan mijn nieuwe, slanke buurvrouw Nele. Zij nodigde ons vlak nadat we waren verhuisd uit op het eten en serveerde Belgische patatten – maar dan anders.’   

Nodig:
Ongeschilde, vastkokende aardappelen
Olijfolie
Rozemarijn
Zeezout
 
Verwarm de over voor op 200 graden.

Was de aardappelen en snijd er stevige frieten van. Leg de frieten vervolgens op een schone theedoek en dep ze goed droog. Doe ze daarna in een kom en schenk er wat olijfolie bij. Goed mengen en vervolgens – mét een paar takjes rozemarijn - uitspreiden op een met bakpapier beklede bakplaat. Ruime een half uur laten bakken, zeezout erover en serveren met Belgische citroenmayonaise.