Bestaand huis kopen in Nederland

Veel koopwoningen worden aangeboden via makelaars en projectontwikkelaars. Ze adverteren in de bladen en op verschillende internetsites. Een belangrijk onderscheid is te maken tussen een individuele vakantiewoning of een huis op een vakantiepark. Dat laatste heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat zaken als beveiliging en onderhoud en schoonmaak vaak beter en goedkoper kunnen worden geregeld. Nadeel kan zijn dat er weinig privacy is. Bovendien kan het er - afhankelijk van de opzet en locatie van het complex - in de vakantiemaanden erg druk zijn.
Wilt u het huis verhuren dan kunnen de voorzieningen als een zwembad, tennisbanen, winkels en restaurants een pré zijn. Vaak zijn er ook afspraken te maken voor verhuur en kan sleuteluitgifte en het regelen van de schoonmaak via de receptie verlopen. Wilt u tijdens de vakantie uw huisdier(en) meenemen, zoek dan uit of dit is toegestaan in (delen van) het park.
In de meeste gevallen wordt u met de aankoop van een woning direct lid van de Vereniging van Eigenaren waarbinnen afspraken worden gemaakt over zaken die het gezamenlijk bezit aangaan. Denk aan onderhoudsplan voor de woningen, verplichte schoonmaakkosten of een eventueel verbod op huisdieren. Onderzoek hoe de vereniging er financieel voorstaat, door de notulen en de jaarrekening te controleren. Het gebeurt niet zelden dat mensen hun tweede woning verkopen vlak voor er een grote onderhoudsbeurt op de planning staat waarvoor de leden moeten bijbetalen.
Privacy is belangrijk bij de beoordeling van de aangeboden woningen. Hoe is het met de gehorigheid en hoe ver staat het huis van de buren van uw terras. Let ook op de parkeerplaatsen bij het huis, een constant uitzicht op de knalrode auto van de mensen in het huis naast u kan het vakantiegevoel negatief beïnvloeden.
Overweegt u een individueel huis te kopen zorg dan voor duidelijkheid over een eventueel benodigde woonvergunning. In veel gemeenten is het verboden om zonder vergunning een woning als tweede woning te gebruiken. Dit is een maatregel ter bescherming van de woningvoorraad ten behoeve van de lokale bevolking.
Is er misschien sprake van erfdienstbaarheidsrechten, bijvoorbeeld een bepaling die wandelaars het recht geeft over uw grond te lopen. Zo zijn er gevallen bekend van tweede huizen waarbij een populaire wandelroute vlak langs het huis liep. Dat betekent in de zomermaanden een beperkte privacy en verplicht luisteren naar de liedjes van de plaatselijke scouting.
Beoordeel kritisch de staat van het huis. Als een woning buiten het vakantieseizoen veel leeg heeft gestaan kunnen er problemen met vochtigheid ontstaan.
Misschien koopt u het huis met de bedoeling er flink veel aan te veranderen. Let dan goed op of er voor de eventuele geplande verbouwing een bouwvergunning nodig is en hoe groot uw kansen zijn de vergunning te krijgen. Dat geldt niet alleen voor een aanbouw maar bijvoorbeeld ook voor het plaatsen van dakkapel of overkapping.

Let op! De prijzen van woningen kunnen stijgen in het hoogseizoen, zeker in waterrijke gemeenten. Verkopers mikken er op dat een koper in roes van de vakantie verliefd wordt op het huis. Soms kan het lonen nog even te wachten met de aankoop tot na het seizoen.

Let op! In oudere huizen kan de waterleiding nog bestaan uit loden buizen, deze kunnen voor een loodvergiftiging zorgen. Laat een expert dit controleren en houdt zonodig in het budget rekening met de verwijdering van de leidingen.