De tweede woning verhuren in Italië

Het verhuren van een woning op de momenten dat u er niet zelf wil verblijven kan een lucratieve bezigheid zijn. Door zelf de verhuur te begeleiden houdt u meer over aan de huurinkomsten. Houdt bij de verhuur in het oog dat het voor de huurders duidelijk is dat het om tijdelijke verhuur gaat. Is er niets vastgelegd dan kunt u te maken krijgen met huurders die niet meer weg willen.
Stel de verwachtingen voor wat betreft de huurinkomsten echter niet te hoog, er moeten ook kosten worden gemaakt voor de verhuur; zoals schoonmaakkosten en onderhoudskosten. Wilt u de verhuur niet zelf begeleiden dan kan een verhuurorganisatie worden ingeschakeld, vaak zijn er verschillende bureaus in de regio actief.
Vraag diverse offertes aan en bekijk welke dienstverlening is opgenomen in de bedragen. Ontvangt de organisatie alleen de huurders of zorgen ze bijvoorbeeld ook voor de verwerking van reserveringen en voor het uitvoeren van kleine reparaties. Vaak kunnen ook deeldiensten worden afgenomen.
Vraag ook naar referenties en informeer bij hen onder andere naar de bezettingsgraad. Ga de afspraken over betaling van huurinkomsten goed na. Verhuren kan ook via een touroperator; deze neemt het huis dan in de vakantiegids op. Vaak zijn de huurinkomsten wel lager.

! Let op: hoogseizoen
Veel verhuurorganisaties berekenen het rendement van de verhuur op basis van het hoogseizoen. In de praktijk - zeker als u kinderen heeft - zult u dan zelf naar het huis willen. Houdt hier rekening mee.

Checklist Verhuur
- Wat is er in de huurprijs inbegrepen. Huur, maar ook gas en licht en schoonmaakkosten?
- Is de huurprijs in lijn met vergelijkbare woningen in de omgeving?
- Wordt er bij reservering een aanbetaling gevraagd?
- Wie vangt de huurders op?
- Hoe wordt de borgsom geïncasseerd en terugbetaald?
- Is er sprake van toeslag voor kinderbedjes of huisdieren?
- Wanneer is de verhuurder aansprakelijk bij schade?
- Is een inventarislijst aanwezig?
- Kunnen huurders bijvoorbeeld de aanwezige fietsen gebruiken?