Een onderwijzerswoning in de Ardennen

Mark: 'Het begrip "vakantie" heeft een hele andere betekenis gekregen!'
‘In 2002 kochten mijn vrouw en ik een huisje in de Belgische Ardennen. De aanleiding om een huisje te kopen was onze zoon, hij is een jongetje met een gebruiksaanwijzing. Avontuurlijke of actieve vakanties zijn niet echt aan hem besteed. Daarnaast houden wij zelf niet echt van luie strandvakanties aan een snikheet palmenstrand. We hebben daarom besloten om eens te gaan kijken naar een tweede huis niet te ver weg van Nederland. Wij kwamen al veel in de Belgische Ardennen en dat was een streek die ons goed beviel. Toen hebben we besloten om het geld wat we anders door de jaren heen aan vakanties zouden uitgeven te besteden aan een tweede huis. Het is ons enige koophuis, in Amsterdam huren we een appartement. Ons tweede huis is twee keer zo ruim als ons huis in Amsterdam.

Onderwijzerswoning
‘We hebben een oude onderwijzerswoning gekocht in een dorpje zo’n 50 kilometer onder Luik. Het stond leeg en we konden het van de gemeente kopen. Het huis is eind jaren ’40 gebouwd en was in redelijke staat. Het dak was goed, electra en waterleiding waren in orde, maar er zat geen CV in. Dat hebben we meteen aangelegd. Ons huis is geschikt voor permanente bewoning en misschien gaan we er op termijn ook wel een deel van het jaar wonen. Met schoolgaande kinderen kan dat voorlopig niet.

Financieren
‘Het was best een klus om het huis gefinancierd te krijgen. Ik ben zelfstandige en we hebben in Nederland geen koophuis. Geen enkele Nederlandse bank wilde ons een hypotheek verstrekken. Mijn vrouw is van origine Belgische en mede daardoor lukte het wel om een hypotheek bij een Belgische bank af te sluiten. Achteraf pakte het goed uit: we zijn nu goedkoper uit dan we bij een Nederlandse bank waren geweest. Het was nog best even spannend toen we op het gemeentehuis de aanbetaling voor het huis kwamen doen. De gemeente bood het huis te koop aan, en zoals in Nederland gebruikelijk is hadden we een bod gedaan onder voorwaarde van financiering. We stonden daar met een heleboel contant geld voor de borg, maar de burgemeester weigerde de borg terug te betalen als het onverhoopt niet zou lukken met de financiering. Gelukkig kwam de financiering alsnog rond, maar dat had de verkopende makelaar wel even wat beter mogen regelen.

Elke maand
‘We gaan elke maand wel een keer naar ons huis in de Ardennen. In ieder geval gaan we elke schoolvakantie, en vaak nog een weekend. Soms logeren er vrienden of familie bij ons. In Amsterdam kunnen we geen logees ontvangen, daar is ons appartement veel te klein voor, maar in ons huis in de Ardennen is wel ruimte. Er is veel te doen in de omgeving, je kunt er heerlijk wandelen: binnen vijf minuten zit je in het bos. In het dal stroomt de Ourthe en daar kun je kanoën. Ik heb mijn mountainbike in de Ardennen staan, soms ga ik lekker fietsen.

Niet stilzitten
‘Als we in de Ardennen zijn moeten we wel altijd aan de slag. Het huis moet onderhouden worden en de tuin groeit ook door als we er niet zijn. Ik ben altijd aan het werk, ik ben ook niet het type dat graag stil zit dus ik vind het wel prettig. Er moet altijd wel iets worden gedaan: een hekje geverfd, onkruid gewied of struiken gesnoeid. Soms is het best hard werken. Het begrip “vakantie” heeft een hele andere betekenis gekregen, haha!’