Een tweede huis: prijzen dalen, maar verhuur loopt uitstekend

De vastgoedmarkt zit behoorlijk in mineur. Op veel plaatsen is de huizenmarkt bijna stil komen te liggen. Banken zijn terughoudend met het verstrekken van hypotheken en huizenkopers wachten af. Maar er zijn ook veel consumenten die noodgedwongen afstand moeten doen van hun tweede huis. Vooral Engelsen en Ieren hebben massaal de overwaarde van hun eerste huis gebruikt om hun woning in het buitenland (deels) te financieren. De keuze voor deze mensen is of verkopen of afwachten tot de bank ingrijpt. Ook projectontwikkelaars raken in de problemen en om de schade enigszins te beperken bieden zij onroerend goed aan onder de huidige marktwaarde.
De grootste prijsdalingen zijn in Spanje (43%) maar ook in Frankrijk zijn voorbeelden van huizen die 33% in vraagprijs zijn gedaald.

Verhuur
Aan de andere kant loopt de verhuur van vakantiehuisjes uitstekend. We denken dat het komt doordat op dit moment minder mensen een tweede huis durven aan te schaffen en dus een huisje gaan huren.

Ook de verhuur van huisjes in eigen land loopt erg goed. Uit onderzoek van Belvilla blijkt dat 15% van de trouwe klanten dit jaar afhaakt, maar dat verlies wordt ruimschoots goedgemaakt door nieuwe klanten die nu een huisje boeken in plaats van een verre reis te maken.

Center Parks zegt weinig te merken van de economische crisis: ‘Als het goed gaat, boeken mensen vaker een bungalow. Maar bij laagconjunctuur blijven meer mensen dicht bij huis, en zitten de huisjes daarom vol’.

Niet verkopen
Als u nu een tweede huis wilt kopen kunt u nu uw slag slaan, als u een tweede huis heeft kunt u dat wellicht gemakkelijk(er) verhuren. Maar wilt u uw tweede huis nu verkopen, dan kunt u misschien beter even wachten.

 

tweedehuis.startpagina.nl
De startpagina voor iedereen die een tweede huis bezit of er één wil kopen.