Een tweede huis zoeken in België

Locatie van de tweede woning
- Het spreekt vanzelf dat u de streek, de gemeente en de stad of het dorp waar u wilt kopen eerst bezoekt. Vaak zal de zomer hier de aangewezen tijd voor zijn, maar zorg ook dat er een idee ontstaat van het leven in de winter. In sommige Belgische dorpen zijn de voorzieningen beperkt gedurende de wintermaanden.
- Welk taalgebied kiest u? België kent drie gemeenschappen. De Nederlandstalige Vlamingen (in het noorden van het land) zijn de grootste bevolkingsgroep. De Walen (in het zuiden) spreken Frans. Brussel is officieel een tweetalig gewest maar de meerderheid van de bevolking is er Franstalig. In het oosten van het land is er nog een kleine Duitstalige gemeenschap.
- Kiest u voor een huis aan de populaire kust?. In Vlaanderen zijn zo’n 13 kustplaatsen - waaronder Knokke en Oostende - met gezellige havens en boulevards. De plaatsen kunnen in de zomer echter wel toeristisch zijn.
- Een huis in de Ardennen? Een bosrijk gebied met zeer veel mogelijkheden voor bijvoorbeeld wandelsport. Houdt wel rekening met het klimaat; in de Ardennen en de Eiffel is het vaak wat koeler dan in de rest van het land.
- Wilt u dicht bij de Nederlandse grens verblijven of niet. Houdt rekening met het feit dat in plaatsen als Brasschaat, Turnhout en Lanaken van oudsher veel Nederlanders wonen. De huizenprijzen zijn hier relatief hoog en de Belgische autochtonen zijn niet onverdeeld blij met deze Nederbelgen, mede omdat ze door hun gerichtheid op Nederland beperkt deelnemen aan de Belgische samenleving.
- Let ten slotte op de reisafstand. Is de afstand vanaf Nederland prettig te berijden, afhankelijk van het aantal keer per jaar dat u in de tweede woning wilt verblijven?

tweede huis zoeken BelgieWat voor huis zoekt u
- Wat heeft de voorkeur: Bestaande bouw, nieuwbouw of zelf bouwen. Wie kiest voor verbouwen of zelf bouwen bevind zich in goed gezelschap in België, er wordt traditioneel veel gebouwd. ‘De Belg wordt geboren met een baksteen in zijn maag’, is de uitdrukking. Belgen investeren aanzienlijke bedragen in hun woning en het aanbod aan bouwmarkten en vaklui is dan ook groot.
België heeft ook een lange traditie in het zelf bouwen van huizen. De tijd dat een en ander snel kon worden geregeld zijn echter voorbij. De regels voor onder andere vergunningen zijn de laatste jaren flink aangescherpt. Zorg ook dat u inzicht krijgt in het bestemmingsplan van de gemeente.
Zelf bouwen is niet per definitie goedkoper dan een bestaand huis kopen. Ook België stijgt de prijs van kavels door de afname van de nog te bebouwen hoeveelheid grond. De cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie laten zien dat de bouwgronden in Vlaanderen 121 euro per vierkante meter kosten. In Wallonië zijn de prijzen een stuk lager; daar kost bouwgrond 35 euro per vierkante meter. Ter vergelijking; de gemiddelde prijs voor een vierkante meter bouwgrond is in Nederland 250 euro.