Een tweede huis zoeken in Italië

Locatie van de tweede woning
- Het spreekt vanzelf dat u de streek, de gemeente en de stad of het dorp waar u wilt kopen eerst bezoekt. Vaak zal de zomer hier de aangewezen tijd voor zijn, maar zorg ook dat er een idee ontstaat van het leven in de winter. In sommige Italiaanse dorpen zijn de voorzieningen beperkt gedurende de wintermaanden.
- Welk taalgebied kiest u? De grote meerderheid van de bevolking spreekt Italiaans, in het noorden wordt in bijvoorbeeld Lugano Zwitsers gesproken.
- Door de langgerektheid van het land en de aanwezigheid van bergen kent Italië flinke temperatuurverschillen. Op het eiland Sicilië is het vaak warm. In het noorden is het kouder. Het klimaat is daar enigszins vergelijkbaar met dat in België en Nederland, maar met koudere winters en warmere zomers.
- Meest gewilde regio’s voor een tweede huis zijn Emilia Romagna, dat onder andere een deel van de Adriatische kust omvat en Toscane. De prijzen van onroerend goed zijn hier een stuk hoger dan in de rest van het land.
- Ook de vele Italiaanse eilanden zijn aantrekkelijk, Sicilië, Sardinië, Capri zijn de bekendste.
- Let ten slotte op de reisafstand. Wilt u altijd met de auto naar het huis rijden of is een vliegveld in de buurt (onder andere Milaan, Pisa, Florence en Rome) aantrekkelijk. Ook de nabijheid van een station waar de internationale (auto)trein stopt kan aantrekkelijk zijn.

Wat voor huis zoekt u?
- Wat heeft de voorkeur: Bestaande bouw, nieuwbouw of zelf bouwen. Het aanbod van bestaand onroerend goed is divers en groot in Italië. Weeg tijdens de verkenning goed de voor en nadelen af.

Bestaande bouw
Veel koopwoningen worden aangeboden via de zogenoemde Agente Immobiliare, vergelijkbaar met een Nederlands makelaarskantoor. Daarnaast hebben alle kranten regelmatig een onroerend goed bijlage, evenals de plaatselijke huis-aan-huiskrantjes. In de praktijk levert een zoekopdracht voor een makelaar het snelst resultaat op; de informatie en foto’s in advertenties zijn vaak niet in overeenstemming met de werkelijkheid.
Er zijn grote verschillen tussen huizen op het platteland en in de stad. Op het gebied van appartementen wordt een onderscheid gemaakt tussen een condominio waarin vijf of meer eigenaren in een blok wonen en een appartementengebouw met minder dan vijf eigenaren. In het eerste geval is er altijd sprake van een Vereniging van Eigenaren waarbinnen afspraken zijn gemaakt. Zorg dat u op de hoogte bent van de regels die het appartementsrecht horen. Denk aan onderhoudsplan voor het pand, verplichte schoonmaakkosten of een eventueel verbod op huisdieren.
Heeft u het oog laten vallen op modern huis in een toeristische streek, controleer dan goed de kwaliteit van het huis. De afwerking van de huizen is door snel en goedkoop bouwen vaak niet optimaal.
Veel aanbod is er van huizen die flink verbouwd moeten worden; deze worden meestal door buitenlanders gekocht. Italianen zijn geen liefhebbers van verbouwen. Da restaurare betekent dat het huis moet worden gerestaureerd. Voor wie niet opziet tegen een verbouwing kan de aankoop van een schuur of stallencomplex op een mooie plaats interessant zijn. Houd rekening met hoge verbouwingskosten en het beschikbare budget. Laat een expert inschatten wat er moet worden gedaan.
Zorg wel dat wordt vastgelegd dat u na de verbouwing een woonvergunning krijgt van de gemeente.
Op het platteland gaat het meestal om huizen met een stuk grond er om heen. Laat u niet verleiden tot de aankoop van teveel land rond het huis, dit moet ook onderhouden worden in uw afwezigheid.

Let op! De prijzen in toeristische oorden kunnen stijgen in het hoogseizoen. Verkopers mikken er op dat een koper in roes van de vakantie verliefd wordt op het huis. Soms kan het lonen nog even te wachten met de aankoop tot na het seizoen.

Let op! Het is verstandig om het huis ook te laten inspecteren op ongedierte. Boktorren houtworm en termieten kunnen bijvoorbeeld houten balken aantasten.

Zelf bouwen
Door het kopen van een kavel (terrano edificabile) en het (laten) bouwen van een huis kunt u uw tweede woning helemaal aan uw smaak aanpassen.
Bij het vinden van een geschikt stuk grond is het belangrijk zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Controleer als eerste of de verkoper ook echt de grond mag verkopen of dat er meer dan een eigenaar is die ook moet tekenen bij verkoop.
Cruciaal is de zone waarin de bouwgrond zich bevind. Daartussen zijn in Italië grote verschillen, een kavel kan een bouwbestemming hebben of bestempeld zijn als agrarisch land, olijfgaard, bossen of kuststreken. Bij die laatste drie kwalificaties gaat het om beschermd gebied; voor kuststreken geldt dat er nooit toestemming wordt gegeven voor bebouwing op minder dan 300 meter van de kustlijn. Dat er in deze gebieden niet gebouwd mag worden zegt niets over het aanbod. Pas dus op dat u geen ‘bouwgrond’ koopt die bovengenoemde bestemming heeft. Duidelijkheid daarover geeft het gemeentelijke of provinciale landregister. Via het lokale onroerendgoed register kunt u ook te weten komen of er op het land bepaalde erfdienstbaarheden rusten; bijvoorbeeld dat de buurman recht van overpad heeft over uw land. Dat kan veel irritatie opleveren als de buurman van dit recht om zes uur ’s morgen gebruikt maakt met zijn tractor.
Informeer ook of er sprake is van een zogenoemd agrarisch voorkeursrecht van de nabijgelegen boeren. Zij hebben onder voorwaarden het recht om het stuk grond te kopen als het grenst aan hun land, voor de prijs die u met de verkoper heeft afgesproken. Zij kunnen dit recht ook na de verkoop nog uitoefenen.
De nodige aandacht verdient de oppervlakte van het perceel, niet altijd is de werkelijke afmeting in overeenstemming met de koopakte. Laat daarom voor de koop de grenzen van de kavel vastleggen door een taxateur/landmeter (geometrica). Wie een kavel met daarop een gebouw koopt om dit bijvoorbeeld te slopen moet hiervoor een vergunning aanvragen.

Let op! Informeer voor dat de koop wordt gesloten naar de kosten van het aanleggen van nutsvoorzieningen zoals water en elektriciteit als die er nog niet zijn. Vaak komen hierbij hoge kosten kijken, afhankelijk van de locatie en de bodemgesteldheid. Soms is het zelfs onmogelijk een aansluiting te realiseren.

Let op! Zoek uit of op de kavel in het verleden geen bedrijf is gevestigd met vervuilende activiteiten. Het gemeenteregister is een bron van informatie; maar ook de buren kunnen u op het juiste spoor zetten.