Een tweede huis zoeken in Spanje

Locatie van de tweede woning
- Het spreekt vanzelf dat u de streek, de gemeente en de stad of het dorp waar u wilt kopen eerst bezoekt. Vaak zal de zomer hier de aangewezen tijd voor zijn, maar zorg ook dat er een idee ontstaat van het leven in de winter. In sommige Spaanse dorpjes is het in de wintermaanden uitgestorven. In plaatsen waar veel overwinteraars wonen - veelal gepensioneerde Nederlanders en Britten - zijn de voorzieningen meestal het hele jaar door beschikbaar.
- Welk gebied kiest u? Kiest u voor de kust of voor het binnenland. Een overzicht van de verschillende streken en de kenmerken is te vinden op de site van het Spaans verkeersbureau www.spaansverkeersbureau.nl. De meeste buitenlandse particulieren kopen in de toeristische gebieden langs de kust. Kiest u voor het binnenland houdt dan rekening met de ligging, in het binnenland kan het uitzonderlijk heet (>35graden) zijn in de zomermaanden. Binnen het land zijn flinke temperatuurverschillen. Een gevolg van de vele bergen, Spanje is het meest bergrijke land na Zwitserland in Europa.
- Ligt de plaats niet te afgelegen? In Spanje is het niet vanzelfsprekend dat overal nutsvoorzieningen aanwezig zijn. Het feit dat er geen water en elektra beschikbaar zijn hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn. Wel betekent het dat u altijd hout of gasflessen moet halen.
- Let op de reisafstand. Is de afstand vanaf Nederland naar het vakantiehuis prettig te berijden, afhankelijk van het aantal keer per jaar dat u in de tweede woning wilt verblijven? Verken ook de mogelijkheden om af en toe met het vliegtuig of met de (auto)trein te gaan.
- De Canarische Eilanden horen ook bij Spanje. Niet alleen is de natuur op veel van deze eilanden prachtig, de temperatuur (zomers rond de 24 graden) is er gedurende de wintermaanden (gemiddeld 19 graden) erg aantrekkelijk.

Wat voor huis zoekt u?
- Wat heeft de voorkeur: Bestaande bouw, nieuwbouw of zelf bouwen. Het aanbod van bestaand onroerend goed is groot in Spanje. Weeg tijdens de verkenning goed de voor- en nadelen af.

Bestaande bouw
Zeker in de kustplaatsen is het aanbod van huizen in Spanje groot. Betaal niet teveel. De Spaanse onroerend goed markt staat onder druk door de enorme snelheid van bouwen in de afgelopen jaren. Bovendien heeft een deel van de kopers een tweede huis uit speculatieve overwegingen gekocht, zij dachten het huis op korte termijn tegen een hogere prijs weer kwijt te kunnen. Goede inschatting van het aanbod kan de prijs van een tweede woning positief beïnvloeden.
Veel koopwoningen worden aangeboden via zogenoemde Inmobiliarias, vergelijkbaar met een Nederlands makelaarskantoor. Daarnaast worden veel huizen ook door particuliere eigenaars aangeboden in de plaatselijke huis-aan-huiskrantjes.
Elk soort woning heeft zijn eigen karakteristieken. Bij appartement en flats is het zaak het bijbehorende jargon te doorgronden. Houd er rekening mee dat bij de aankoop van een huis u in Spanje in de meeste gevallen direct lid van de Vereniging van Eigenaren (Comunidad de Propietarios) wordt. Dit geldt dus niet alleen voor appartementen. Binnen de vereniging worden afspraken gemaakt over gebruik van gemeenschappelijke ruimten, servicekosten en jaarlijks onderhoud.
Gewild zijn de zogenoemde finca’s, grote en kleine Spaanse boerderijen met een stuk grond er omheen. De ligging van deze huizen is vaak prachtig, maar vaak is er veel achterstallig onderhoud en is een flinke renovatie nodig. Laat een expert inschatten wat er moet worden gedaan. Een grote lap grond rond het huis klinkt aanlokkelijk. Maar houdt rekening met het onderhoud, er moet bijvoorbeeld ook gemaaid worden als u niet in het land bent.
Heeft u het oog laten vallen op een modern huis in een toeristische streek, controleer dan goed de kwaliteit van het huis. De afwerking van de huizen is door snel en goedkoop bouwen niet altijd optimaal.
Zorg dat u bij interesse in een appartement ook op de hoogte bent van de regels die bij zo’n appartementsrecht horen. Denk aan onderhoudsplan voor het pand, verplichte schoonmaakkosten of een eventueel verbod op huisdieren.

Let op! De prijzen in toeristische oorden kunnen stijgen in het hoogseizoen. Verkopers mikken er op dat een koper in roes van de vakantie verliefd wordt op het huis. Soms kan het lonen nog even te wachten met de aankoop tot na het seizoen.

Let op! In Spanje kunnen verschillende bemiddelaars hetzelfde huis aanbieden, vaak tegen verschillende prijzen. Enig onderzoek kan voor een flinke besparing zorgen.

Let op! Heeft u uw oog laten vallen op een huis dat in familiebezit is, pas dan goed op. Door de werking van het Spaanse erfrecht kan zo’n woning eigendom zijn van verschillende familieleden, zij moeten allemaal instemmen met de koop. Dit kan enige tijd vergen.

Zelf bouwen
Door het kopen van een kavel en het zelf (laten) bouwen van een huis kunt u uw tweede woning helemaal aan uw smaak aanpassen. In Spanje is het zelf bouwen sinds een aantal jaren door de strengere (milieu)wetgeving echter een stuk moeilijker. Bovendien zijn de grondprijzen door de grote vraag gestegen; vooral rond de costa’s. Bega niet de vergissing om te denken dat zaken zoals een bouwvergunning in Spanje makkelijker te regelen zijn dan in Nederland. In Spanje heeft u net als in Nederland een vergunning nodig om te gaan bouwen. Er zijn weliswaar nog steeds gemeenten die bouwen zonder bouwvergunning toestaan, maar dit maakt u uiterst kwetsbaar voor de grillen van de bouwer. De bouwvergunningplicht is in Spanje mede ingevoerd om er voor te zorgen dat de bouwer zijn verplichtingen nakomt. In het verleden werd nog wel eens een huis opgeleverd zonder toegangsweg, het was dan erg moeilijk om verhaal te halen bij het bouwbedrijf.
Bij het vinden van een geschikt stuk grond is het belangrijk zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Veel informatie over het bestemmingsplan en de bouwvoorschriften is te vinden op het gemeentehuis. Controleer voor de aankoop de bestemming en de restricties van het perceel en of de grond wel bebouwd mag worden, anders loopt u de kans een stuk grond te kopen waar u geen huis op mag neerzetten. Dit is met name aan de kust vaak het geval. Laat u ook informeren over de bodemgesteldheid van de kavel, op sommige plaatsen kan door de harde ondergrond bijna niet gebouwd worden.
De nodige aandacht verdient de oppervlakte van het perceel, niet altijd is de werkelijke afmeting in overeenstemming met de koopakte.

Let op! Zorg dat de bouwvergunning een beschrijving van de te gebruiken materialen bevat (memoria de calidades), zodat de bouwondernemer niet in de verleiding komt andere materialen - van een mindere kwaliteit - te gebruiken.