Financiering tweede huis in Nederland

Een hypotheek voor een tweede woning in Nederland verschilt op een aantal belangrijke punten van die van de eerste woning. Belangrijk is natuurlijk het feit dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Ook de kosten van verbouwingen en onderhoud aan het tweede huis kunnen niet worden afgetrokken. Hypotheekverstrekkers willen meer zekerheid dan bij een eerste huis. Dit zorgt ervoor dat de rentetarieven voor de financiering van een tweede huis tussen de 0,5 en 1 procent hoger zijn dan voor een eerste woning. Een tweede huis wordt meestal tot 75 procent van de executiewaarde gefinancierd. Het percentage hangt in de praktijk af van de stevigheid van het onderpand, hoe duurzamer de bouw hoe groter de kans op financiering. Op een huis van steen met een fundering krijgt u makkelijker een hypotheeklening dan op een houten chalet.
Meestal moet u zelf een deel van de woning financieren. Dat kan met spaargeld, maar ook een deel van de overwaarde van de eerste woning kan hiervoor worden gebruikt.
Overigens is ook dan de hypotheekrente niet aftrekbaar. Dit hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten daarentegen zijn niet belast.

Let op! Chalets en stacaravans kunnen er door hun grootte en comfort uitzien als een volwaardig huis maar zijn dat niet altijd. Dit heeft gevolgen voor de mate waarin u financiering kunt krijgen en tegen welke voorwaarden.