Geld verdienen met uw tweede huis

Geld verdienen met uw tweede huis, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar er zijn veel mensen die geld overhouden aan hun tweede huis. Soms net genoeg om het onderhoud en de elektriciteitsrekening te betalen, maar soms ook veel meer. Hoe gemakkelijk is het om geld te verdienen met je tweede huis?

Tweede thuis
Rob Smulders van Mondi ziet veel mensen die geld verdienen met hun tweede huis: ‘Wij maken onderscheid in drie soorten huizenkopers. Je hebt beleggers in buitenlandse direct of indirect vastgoed, die kopen speculatief een vakantiewoning om er geld mee te verdienen uit verhuurinkomsten en de vermoedelijke waardestijging van de woning, maar ze hoeven er zelf niet te verblijven. Of ze investeren in vastgoedfonden. Er zijn mensen die op zoek zijn naar een tweede woning, oftewel een tweede thuis in buitenland. En je hebt mensen die een huis in het buitenland zoeken om er (semi)permanent te gaan wonen. De motieve en de periode tussen oriëntatie- en aankoopfase verschillen sterk van elkaar.
Als je zelf in het huis wilt verblijven wil je echt een tweede woning waarin je je ook thuis voelt. Dat is niet altijd te combineren met het verhuren van het huis. Je gaat geen dierbare familiestukken of foto’s in je huis zetten als je het regelmatig gaat verhuren. Een huis dat je gaat verhuren moet praktisch ingericht zijn, dat beperkt je wel in de vrijheid om er een tweede thuis van te maken.’

Verhuren
Door de verhuur zelf te regelen houdt u er in de regel meer aan over. Maar het kost ook tijd: u moet zelf boekingen zien binnen te halen, zorgen dat de gasten een sleutel krijgen, de schoonmaak regelen en de financiële afhandeling verzorgen. U kunt de verhuur ook helemaal uit handen geven. Er zijn touroperators die contracten afsluiten met huiseigenaren. Als u een huisje op een vakantiepark koopt kunt u de verhuur aan het park uitbesteden.

Stefan Bassant van Beleggingspanden.nl: ‘Het voordeel van een huisje op een park is dat de organisatie je alle rompslomp uit handen neemt. Ze doen het beheer, de schoonmaak, het innen van de huur. Vooral in het buitenland is dat handig, door de afstand is het lastig om het beheer zelf te doen. Het hoogste rendement haal je natuurlijk als je de woning het hele jaar door verhuurt en er zelf geen gebruik van maakt. Dan kun je met een recreatiewoning mooie rendementen halen.’

Mooie cijfers
Rob Smulders waarschuwt om niet te vallen voor mooie cijfers: ‘Vooral als alles er rooskleurig uitziet moet je verder kijken dan je neus lang is en de risico’s goed inschatten. In Turkije is bijvoorbeeld een ressort waarvan de bouw al geruime tijd stil ligt, terwijl het ressort in november 2006 opgeleverd zou worden. De kopers zouden in november 2007 de eerste rendementen uitgekeerd krijgen. Tot op heden ligt de bouw nog steeds stil en blijven de kopers in grote onzekerheid.Ook in de media verschijnen regelmatig artikelen wat er allemaal mis kan gaan. Goed nieuws scoort niet, maar gelukkig kopen veruit de meeste mensen wel succesvol in het buitenland. Je moet alleen een aantal belangrijke regels in acht nemen. Weet wat je koopt, van wie je koopt en let op eventuele addertjes onder het gras.

Waardestijging
Zowel Bassant als Smulders erkennen dat ook speculeren op de waardestijging van een huis een doorslaggevende factor kan zijn om het huis te open. Smulders: “Wie twee tot vijf jaar geleden in Dubai heeft geïnvesteerd heeft veel geld verdiend. En tussen 2003 en 2006 is er in Turks onroerend goed ook goed verdiend. Handel met voorkennis in aandelen is verboden, maar in vastgoed is juiste voorkennis van groot belang. Je kunt in een vroeg stadium conjuncturen en trends zien, bijvoorbeeld in een land als Estland dat pas is toegetreden tot de EU. Door investeringen van bedrijven kun je zien dat er een grote economische ontwikkeling is. Het is interessant om daarin te investeren, en zolang de cyclus nog niet in de verzadigingsfase zit blijft het interessant. Je moet niet zomaar afgaan op mensen die roepen dat je nu moet investeren in een bepaald land en dat de waarde over twee jaar is verdubbeld. Dat zijn fabeltjes. Je moet zorgen dat je de exacte gegevens van een land of regio kent en op basis van die cijfers een inschatting maken. Om dat te beoordelen moet je wel deskundig zijn of men moet niet aarzelen om een deskundige in te schakelen.

Ook Stefan Bassant benadrukt dat de cijfers belangrijk zijn. ‘Maar,’ zegt Bassant, ‘als je zelf regelmatig in je huis verblijft en je maakt een heel klein beetje winst dan is dat ook prima. Je hebt er ook immers zelf plezier van. En als het je echt alleen maar om het geld gaat kun je beter commercieel onroerend goed kopen, dus een bedrijfspand of desnoods een garagebox. Dat kun je namelijk het hele jaar door verhuren.’

Meer informatie:
www.mondi.nl
www.beleggingspanden.nl
Het Turkse appartement van Wim

 

tweedehuis.startpagina.nl
De startpagina voor iedereen die een tweede huis bezit of er één wil kopen.