Is de Franse fonciere en habitation aftrekbaar in Nederland?

Geachte Crop belastingadviseurs,

Is het waar dat de belasting fonciere en habitation welke wij voor ons tweede huisje in Frankrijk betalen, aftrekbaar is bij de nederlandse fiscus?
Met vriendelijke groet,
A. van Otterloo

Geachte heer Van Otterloo,

U heeft een tweede huis in Frankrijk. Op grond van het belastingverdrag tussen Nederland en Frankrijk is de heffing over deze onroerende zaak toegewezen aan de staat waar de onroerende zaak gelegen is. Nederland mag de woning echter wel in de heffing betrekken maar moet een vrijstelling geven, waardoor per saldo geen heffing plaatsvindt over de in Frankrijk gelegen onroerende zaak.

Het verdrag is voor Nederland alleen van toepassing op de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelastingdividendbelasting en de vermogensbelasting (het verdrag is uit 1973). Wat betreft de Franse belastingen is het verdrag alleen geldig voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting en de belasting op patenten en de voorheffingen daarop. Aangezien de belastingen fonciere en habitation niet als voorheffing zijn te beschouwen, kunnen deze dan ook niet in aftrek worden gebracht.

Met vriendelijke groet,
Crop belastingadviseurs

Heeft u ook een vraag over uw tweede huis en belasting? Stuur uw vraag naar belasting@tweedehuisgids.nl en misschien wordt uw vraag volgende maand door CROP belastingadviseurs beantwoord!