Leven in België

Veel over het leven in België is te vinden op www.belgopocket.be Een handig hulpmiddel is de zoekmachine voor informatie van de overheid http://search.gov.be/

Nutsvoorzieningen
Net als in Nederland moet periodiek een voorschotbedrag voor gas, licht en water worden betaald, u ontvangt elke twee maanden een rekening die 10 dagen na ontvangst moet worden betaald. Aan het eind van het jaar volgt er een afrekening over de werkelijk verbruikte hoeveelheid.
Hoewel gas via de leidingen toeneemt worden veel huizen nog verwarmd met propaangas of stookolie , de tank - meestal in de tuin - moet van tijd tot tijd worden gevuld. Controleer periodiek de staat van de tank.
Houdt wat betreft de vaste telefoonaansluiting rekening met lange wachttijden. Een mobiele telefoon werkt gewoon in België, maar houdt rekening met de kosten. Als u in uw tweede woning wordt gebeld vanuit Nederland betaalt u namelijk een groot deel van de gesprekskosten. Overigens heeft een groot aantal aanbieders de tarieven in Europa recent verlaagd. Actuele informatie is te vinden op www.vakantiebellen.nl

Verzekeringen
Zorg dat de woning goed is verzekerd met een inboedel- en opslagverzekering. Dat kunt u regelen bij een Belgische assurantietussenpersoon, maar ook steeds meer Nederlandse aanbieders bieden verzekeringen voor een tweede huis. Controleer of uw rechtsbijstandverzekering ook hulp biedt bij geschillen in België. De dekking van uw Nederlandse ziektekostenverzekering biedt in de regel genoeg bescherming maar controleer de precieze voorwaarden.

Rechten voor partners
De aankoop van een tweede woning in België is een bijzonder bezit, dat veel plezier zal opleveren. Wie samen met zijn partner een tweede woning in België koopt moet er echter alert zijn op de gevolgen bij een onverhoopt overlijden van een van de partners. Bij gehuwden bepaalt de Belgische wet dat de achterblijvende partner in het huis mag blijven wonen. Bij ongehuwd samenwonen is de partner echter maar eigenaar van de helft van het huis. Als er niets geregeld is kunnen de erfgenamen van de overleden partner de helft van het huis opeisen. Om de partners tegen deze situatie te beschermen is het verstandig een zogenoemd beding van tontine in de notariële akte op te laten nemen. Deze bepaling zorgt ervoor dat het huis bij een overlijden in het bezit komt van de achterblijvende partner. Is er al een tweede huis aangekocht dan kan voor hetzelfde doel een zogenoemd beding van aanwas in een akte worden opgenomen.