Mag ik mijn koopwoning in Frankrijk alleen voor de Franse belastingen opgeven en niet voor de Nederlandse?

Beste Crop belastingadviseurs,

Als ik in Frankrijk een 2e huis heb klopt het dan dat ik dat huis voor de Franse belastingen kan opgeven en niet voor de Nederlandse? Ik heb gehoord dat in Frankrijk geen belasting wordt geheven op een 2e huis. Zo betaal ik dus geen belasting (behalve de taxe foncière en d'habitation).
Met vriendelijke groet,
Molenaar

Geachte heer/mevrouw Molenaar,

Ik neem aan dat u in Nederland woont. Dit aannemende, moet u aangifte inkomstenbelasting indienen op basis van uw wereldinkomen, dus ook voor het Franse huis.
Zoals ik vorige maand al schreef, is bij de aangifte Ib over 2007 het Box 3-vermogen voor de fiscus een aandachtspunt: een tweede woning (en daarmee samenhangende schuld) kan en zal dan zeker onderwerp van aandacht zijn.

Nederland mag op grond van het belastingverdrag met Frankrijk het huis in de box 3 vermogenspositie in aanmerking nemen, maar zal vervolgens een tegemoetkoming ter vermijding van dubbele heffing verstrekken nu op grond van het verdrag met Frankrijk het heffingsrecht ten aanzien onroerende zaken aan Frankrijk is toegewezen.

CROP belastingadviseurs

 Heeft u ook een vraag over uw tweede huis en belasting? Stuur uw vraag naar belasting@tweedehuisgids.nl en misschien wordt uw vraag volgende maand door CROP belastingadviseurs beantwoord!