Miguels bonenschotel

Dominique (36): ‘Toen ik een tijdje geleden de thriller ‘Rendez-vous’ van Esther Verhoef las, moest ik aan Miguel denken. In ‘Rendez-vous’ (een aanrader trouwens!) wordt de hoofdpersoon smoorverliefd op de knappe, jonge bouwvakker die helpt met de verbouwing van haar huis in Frankrijk. Daar komt uiteraard narigheid van.
Ons tweede huis staat niet in Frankrijk, maar in Zuid-Spanje. En ik werd gelukkig niet smoorverliefd, maar was wel héél erg gecharmeerd van de jonge Spaanse god die bij ons het metselwerk deed.’

Stevige zonen
‘Miguel kon niet alleen goed metselen, hij kon ook goed koken. Een man naar mijn hart! Als ik bezig was met het eten, kwam hij altijd even kijken en dan gaf hij me tips en vertelde hij over de Spaanse keuken, of beter gezegd: over de heerlijke gerechten die zijn moeder hem en zijn broers voorschotelde. Dat waren over het algemeen eenvoudige en behoorlijk voedzame gerechten. Logisch, als je vier stevige, hardwerkende zonen moet voeden.’

Het lievelingsmaal van Picasso
‘Een van Miguels favorieten was de bonenschotel waarvan zijn moeder vertelde dat het ook het lievelingsmaal van Pablo Picasso was. Echt manneneten, vond Miguel. Ik denk dat hij daarmee doelde op de combinatie van witte bonen in tomatensaus en pittige worst. Die combi kun je in Spanje zelfs in blik kopen. Het enige mannelijke wat ik aan deze bonenschotel kan ontdekken is het uiterlijk: het ziet er niet bepaald verfijnd uit. Maar de smaak is heerlijk, voor mannen én vrouwen: mijn vriend en ik maken dit zeer regelmatig. Dat heeft – moet ik er eerlijk bij zeggen - ook te maken met het feit dat het snel klaar is.
De feta was trouwens mijn idee, die springt er qua kleur tenminste een beetje uit. Althans, als je het mengsel niet meer al te lang laat sudderen. Een ‘vrouwelijke touch’ waar Miguel zich prima in kon vinden.’

Miguels bonenschotel (voor twee niet zo stevige personen)

150 gr. chorizo, in blokjes
1 grote ui, fijngehakt
1 rode paprika, in stukjes
1 aubergine, in stukjes
1 middelgroot blik witte bonen in tomatensaus
versgemalen peper
100 gram feta, in kleine blokjes

Doe de stukjes chorizo (zonder olie of boter) in een pan met antiaanbaklaag. Laat een paar minuten ‘uitbakken’ en voeg dan de stukjes ui, paprika en aubergine toe. Bak dit mengsel tot de groenten gaar zijn, maar niet te zacht. Voeg dan de witte bonen in tomatensaus en flink wat versgemalen peper toen. Laat nu niet meer al te lang bakken, anders worden de bonen zacht en wordt het geheel één smurrie. Roer helemaal op het laatst de stukjes feta erdoor.