Nieuwbouw tweede huis in Nederland

Veel mensen investeren in een huis op een te bouwen recreatiecomplex. Het aanbod aan nieuwbouwprojecten is groot, er is keuze uit uiteenlopende parken; zowel in een bosrijke omgeving als aan het water, van Zeeland tot aan Groningen. Laat u niet afleiden door mooie brochures en maquettes maar vergelijk het aanbod op basis van feitelijke informatie. Wat is het woonoppervlak, welke materialen worden er gebruikt, heeft u vrij uitzicht en is dat gegarandeerd? Zoek goed uit hoe de ventilatie is geregeld, als een woning veel leeg staat kunnen er vochtproblemen ontstaan.
Onderhandel met de projectontwikkelaar over de prijs en de uitvoering.
In de meeste gevallen wordt u met de aankoop van een nieuwbouwwoning direct lid van de Vereniging van Eigenaren waarbinnen afspraken worden gemaakt over zaken die het gezamenlijk bezit aangaan. Denk aan onderhoudsplan voor het pand, verplichte schoonmaakkosten of een eventueel verbod op huisdieren. Zorg dat u ook goed inzicht krijgt in de privacy rond het huis na oplevering. Hoeveel ruimte is er bijvoorbeeld tussen de huizen. Zoek ook uit wat er op de kavels naast uw huis komt te staan. Zijn dit ook huizen of gaat het om caravans of chalets.
Bezuinig niet op zaken die bij de woning horen. De aanleg van een steiger of de bouw van een opslagruimte is bijvoorbeeld vaak veel goedkoper tijdens de bouw dan achteraf. Bovendien verhogen dergelijke voorzieningen de waarde van de woning bij verkoop.

Let op! Bij nieuwe projecten wordt vaak een bezichtiging in een modelwoning georganiseerd. Vanzelfsprekend zijn in zo’n modelwoning de duurste materialen gebruikt. Ook staat zo’n huis niet zelden op een ruimere kavel dan de andere woningen. Zoek uit in hoeverre de getoonde modelwoning overeenkomt met het huis dat binnen het budget past.