Noortje: 'Ons huis is gewoon lekker ruig!'

Noortje en Kees hebben een tweede huis aan het Gardameer. 
Noortje: ‘We gingen elk jaar met de tent naar het Gardameer. Ik vind het zo’n heerlijke omgeving daar. Toen onze tweede zoon werd geboren vonden we kamperen niet leuk meer, het was zo’n gedoe met twee kleintjes. We kampeerden altijd vrij primitief en voor mijn gevoel liep ik de hele dag naar het toilethuisje heen en weer. Een caravan vinden we allebei niks, en omdat we toch altijd naar het Gardameer gaan zijn we toen gaan kijken naar een huisje.

Leuk dorpje
‘We hebben maar een paar huizen bekeken voordat we de keuze maakten. We kenden de omgeving goed en wisten precies welke dorpjes we leuk vonden. We hebben een heel oud huisje gekocht aan de rand van een dorp. De muren en het dak waren gelukkig in orde, maar verder was er niks. Het was gewoon een kale ruimte met boven twee slaapkamertjes. Er was wel water, een kraan in de keuken, een heel oud wc’tje en er was een hoekje waar een douchekop boven een putje hing. Dat was het. We zijn allebei niet echt handig maar we zijn gewoon maar begonnen. We hebben eerst een aannemer laten komen om het grove werk te doen: waterleidingen vernieuwen, elektriciteit aanleggen en vloeren storten. De rest hebben we zelf gedaan.

Kamperen in eigen huis
‘We hebben twee jaar gekampeerd in ons eigen huis terwijl we aan het klussen waren. Dat vond ik wel moeilijk hoor, dan ben je op vakantie met twee kleine kinderen en dan moet je aan de slag. Dat was wel even doorbijten. Kees is ook nog twee keer een week gaan klussen met zijn broer, die is heel handig dus dat kwam goed uit.

‘Kees en ik geven allebei niet zoveel om luxe dus we hebben de verbouwing redelijk eenvoudig gehouden. Na twee jaar was het dus ook klaar. De keuken bestaat uit een kraan met grote stenen bak, een aanrecht met een paar planken eronder en een koelkast. Meer hebben we niet nodig. De badkamer is een open ruimte met wastafel en een douchegordijntje in de hoek. De inrichting doet een beetje ouderwets aan, beetje fifties, ik heb ook expres in de keuken een rood-wit geblokt gordijntje voor de planken gehangen. In de woonkamer staat een grote houtkachel. Ons huisje is niet zo heel groot, als je die kachel stookt wordt het overal heerlijk warm.

Lekker ruig
‘We verhuren ons huis niet, ik denk ook niet dat dat zou kunnen. De broer van Kees zit ook regelmatig in ons huis en zelfs hij klaagt dat het zo primitief is. Er is geen CV, je moet koken op een campinggasstel en er is geen magnetron en geen wasmachine. We doen de was met een soort ton die je rond kunt draaien.

Wij vinden het er heerlijk. De jongens kunnen lekker ravotten in de tuin en het is maar een kwartiertje lopen naar het meer. Aan onderhoud hoeven we weinig te doen: de broer van Kees doet kleine klusjes in ruil voor gratis verblijf. De tuin is vrij ruig, twee keer per jaar halen we armen vol onkruid weg en voor de rest laten we het lekker zoals het is. Eigenlijk is dat het goede woord: ons huis is gewoon lekker ruig!