Pasta bij meneer pastoor: spaghetti aglio e olio

Ingrid (39): ‘Tijdens één van onze zoektochten naar een huis in Toscane logeerden we – mét onze twee kinderen en een stel vrienden - in Tonda. Het zijn slechte eters, die kinderen van ons, maar pizza mag je elke avond voor hun neus zetten. Althans: een pizza margharita. Iets anders dan tomatensaus en kaas mag er niet op.’

Pastorie annex pizzeria
‘Ook deze avond wilden ze pizza. Wij vonden het best, maar omdat we al de hele dag op pad waren geweest, hadden we geen zin om ver te rijden. Helaas serveerden de restaurantjes in de nabije omgeving allerlei lekkers, maar geen pizza. Toen we aan de beheerder van ons vakantieparkje vroegen waar we pizza konden gaan eten, verwees hij ons tot onze verbazing naar de pastorie van een piepklein dorpje iets verderop. En ja hoor, toen we onze huurauto parkeerden voor wat wel de pastorie moest zijn, zagen we meneer pastoor al in de keuken staan. In zijn zwarte jurk inclusief wit boordje en ónder het meel.
Lacherig gingen we een ruimte binnen die meer weg had van de eetzaal van een klooster dan van een restaurant. Daar werden we vriendelijk begroet door wat de huishoudster van meneer pastoor bleek te zijn. Met z’n tweetjes runden ze de pizzeria: hij deed het eten, zij de bediening. Blijkbaar was de kerkgemeenschap hier zo klein, dat ze dit erbij konden, wie weet zelfs móesten doen.’

As
‘De pizza’s waren eenvoudig maar lekker. Al hebben we ons wel even afgevraagd waarom er zoveel as op de pizzarand zat. Zou meneer pastoor de oven ook gebruiken voor crematies? En toen zijn huishoudster ‘even naar achteren’ ging om rode wijn te halen, waren we ervan overtuigd dat ze miswijn ging schenken. Ach, het smaakte er niet minder om.
Ik at overigens geen pizza, maar spaghetti met knoflook en olie. Het is heel erg gemakkelijk om te maken, maar ik lik er elke keer weer mijn vingers bij af.’

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti
Knoflook
Goede olijfolie
Eventueel een gedroogd rood pepertje

Kook de spaghetti beetgaar in water met zout. Pel een paar tenen knoflook en hak ze in kleine stukjes. Bak de knoflook zachtjes in een flinke scheut olijfolie. Als je wilt, kun je ook wat gedroogde rode peper (in héle kleine stukjes) toevoegen.
Als de knoflook begint te verkleuren, haal je de pan van het vuur. Giet de spaghetti af en doe ‘m in de pan bij de olie met knoflook. Goed mengen en eventueel nog wat olie erbij gieten.

Ingrid: ‘Ik eet m’n spaghetti het liefst met lekker veel Parmigiano-Reggiano. De echte uiteraard. Niet dat walgelijke poederspul uit de supermarkt.’