Tweede huis zoeken in Frankrijk

Locatie van de tweede woning:
- Het spreekt vanzelf dat u de streek, de gemeente en de stad of het dorp waar u wilt kopen eerst bezoekt. Vaak zal de zomer hier de aangewezen tijd voor zijn, maar zorg ook dat er een idee ontstaat van het leven in de winter. In sommige Franse dorpjes hebben veel buitenlanders een vakantiehuis waardoor het er uitgestorven is gedurende de wintermaanden.
- Welk gebied kiest u? De meeste buitenlandse particulieren kopen een tweede huis in de toeristische gebieden langs de Franse kust in de berggebieden of bij de Franse meren of op het Franse platteland.
- Ligt de plaats niet te afgelegen? In Frankrijk is het niet vanzelfsprekend dat overal nutsvoorzieningen aanwezig zijn. Het feit dat er geen water en elektra beschikbaar zijn hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn. Wel betekent het dat u altijd hout of gasflessen moet halen.
- Let op de reisafstand. Is de afstand vanaf Nederland naar het vakantiehuis prettig te berijden, afhankelijk van het aantal keer per jaar dat u in de tweede woning wilt verblijven? Verken ook de mogelijkheden om af en toe met het vliegtuig of met de TGV te gaan.

Wat voor huis zoekt u?
- Wat heeft de voorkeur: Bestaande bouw, nieuwbouw of zelf bouwen. Het aanbod van bestaand onroerend goed is enorm groot in Frankrijk. Weeg tijdens de verkenning goed de voor en nadelen af.

oude boerderij frankrijk tweede huisBestaande bouw
Veel koopwoningen worden aangeboden via zogenoemde Agences d'Immobiliers, vergelijkbaar met een Nederlands makelaarskantoor. Daarnaast worden veel huizen ook door particuliere eigenaars aangeboden in de plaatselijke huis-aan-huiskrantjes. Wie een nieuw huis zoekt in Frankrijk moet even opletten. De term ‘nieuw’ wordt gebruikt als de koper de eerste eigenaar is maar ook als het huis niet ouder is dan vijf jaar.
Elk soort woning heeft zijn eigen karakteristieken. Bij appartement en flats is het zaak het bijbehorende jargon te doorgronden. Zo is grande luxe, een stijlvol maar niet overdreven luxe appartement. Vue imprénable ofwel vrij uitzicht is aantrekkelijk, maar het is geen garantie dat er in toekomst niet aan het onbelemmerd uitzicht verandert. Erg gewild zijn de zogenoemde mas, een landgoed met een boerderij. Vaak is er veel achterstallig onderhoud en is een flinke renovatie nodig. Laat een expert inschatten wat er moet worden gedaan. Een grote lap grond rond het huis klinkt aanlokkelijk. Maar houdt rekening met het onderhoud, er moet bijvoorbeeld ook gemaaid worden als u niet in het land bent.
Zorg dat u voor de koop van een appartement ook op de hoogte bent van de regels die bij zo’n appartementsrecht horen. Denk aan onderhoudsplan voor het pand, verplichte schoonmaakkosten of een eventueel verbod op huisdieren.

Let op! De prijzen in toeristische oorden kunnen stijgen in het hoogseizoen. Verkopers mikken er op dat een koper in roes van de vakantie verliefd wordt op het huis. Soms kan het lonen nog even te wachten met de aankoop tot na het seizoen.

Let op! De afspraak met een makelaar voor een bezichtiging wordt niet altijd bij het huis zelf gemaakt maar bijvoorbeeld op een centrale plaats. Dat lijkt wat vreemd, maar is heel praktisch, de huisnummers zijn in Frankrijk namelijk niet altijd eenduidig.

Let op! Heeft u uw oog laten vallen op een huis dat in familiebezit is, pas dan goed op. Door de werking van het Franse erfrecht is zo’n woning vaak eigendom van verschillende familieleden, zij moeten allemaal instemmen met de koop. Dit kan enige tijd vergen.

Zelf bouwen
Door het kopen van een kavel en het (laten) bouwen van een huis kunt u uw tweede woning helemaal aan uw smaak aanpassen. Het bouwen van een eigen huis is echter een groot project, ook in Frankrijk. Bega niet de vergissing om te denken dat zaken zoals een bouwvergunning in Frankrijk makkelijker te regelen zijn dan in Nederland.
Bij het vinden van een geschikt stuk grond is het belangrijk zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Veel informatie is te vinden op het gemeentehuis bijvoorbeeld bij de gemeentesecretaris; veel gemeenten hebben hiervoor bovendien een speciale afdeling service d’ubarnisme. Zij kunnen informatie geven over het bestemmingsplan en de bouwvoorschriften. Controleer voor de aankoop de bestemming en de restricties van het perceel, en of de grond wel bebouwd mag worden, anders loopt u de kans een stuk grond te kopen waarop niet gebouwd mag worden. Dit is met name aan de kust vaak het geval; een gevolg van een wet ter bescherming van het landschap aan de kust. Laat u ook informeren over de kans op wateroverlast - bij een perceel tegen een berg - en over de bodemgesteldheid van de kavel, op sommige plaatsen kan door de harde ondergrond bijna niet gebouwd worden. Houdt in afgelegen gebieden rekening met bijkomende kosten voor het slaan van een bron en het aanleggen van een septic tank.
De nodige aandacht verdient de oppervlakte van het perceel, niet altijd is de werkelijke afmeting in overeenstemming met de koopakte.
Wie een kavel met daarop een huis koopt - om dit bijvoorbeeld te slopen of te verbouwen - moet ook goed controleren of er wel een bouwvergunning kan worden afgegeven. Nog steeds worden er huizen verkocht die in het verleden zonder vergunning zijn gebouwd; de eigenaars komen er dan later achter dat een nieuwe bouwvergunning niet kan worden verstrekt. Essentieel is de uitgave van een Certification d’Urbanisme (CU) voor het terrein waarop staat dat er op het terrein gebouwd mag worden. Zo’n CU is nodig om een bouwvergunning te krijgen, maar is niet de bouwvergunning zelf. Deze laatste de permis de construire is verplicht voor het bouwen en uitvoeren van grote verbouwingen. Gaat het om een kleine verbouwing van minder dan 20 vierkante meter dan volstaat het om aangifte te doen bij de gemeente.

Let op! Het inhuren van buitenlandse werklui - bijvoorbeeld Polen - voor de verbouwing van de vakantiewoning kan voor scheve gezichten zorgen in Frankrijk, bijvoorbeeld bij uw toekomstige dorpsgenoten.